Lapin Lumirastit 2015

Det blev en fin tävlingshelg uppe i finska Lappland. Resan däremot var lång! 230 mil tur och retur i bil, men med trevligt sällskap i form av Erik, Martin och Christian funkade det riktigt bra.

Sprint 3:a +11
Hade fördelen att starta nästan sist på denna tävling och då de flesta av de andra favoriterna startade tidigt var det upplagt för en bra placering. Jag gör egentligen ett riktigt riktigt bra lopp, åker fort och orienterar bra och vid 3:e sista kontrollen leder jag med 10 sek. Tyvärr tar inte stämpeln sedan på näst sista och då den ligger i en liten utförsbacke och jag måste vända tillbaka tappar jag ca 20 sek på detta. Riktigt surt att tappa segern på en sån sak men blir iallafall 3:a, 11 sek efter segraren Lars Moholt.

Medeldistans 6:a +2.36
Denna dag var det istället jag som fick starta tidigt och då det snöade ganska mycket både före och under loppet var det en stor nackdel. Jag tycker ändå jag gör ett helt ok lopp. Kanske kunde åkt mellan 30-45 sek bättre om jag orienterat helt perfekt. Tyvärr tappar jag för mycket tid på att spåra i nysnön. Tråkigt men inte mycket jag kunde påverka där och då. Erik Rost vinner denna dag, kul!

Ultralång 3:a +2.10
Helgens riktiga kraftprov med en åkväg på en bit över 40 km och ordentligt kupering. Vi utlänningar fick stå bakom finnarna i starten varpå det blev lite trångt och bökigt i början av tävlingen då man får försöka passera åkare, men helst utan att slösa för mycket kraft. Är dock ikapp Staffan Tunis som drar på min gaffel efter ca 15 minuters åkning. Vi åker sedan ihop fram till den gemensamma kontrollen där Erik Rost och Lars Moholt kommer från andra gaffeln och stämplar nästan samtidigt som mig. Blir härifrån ensam på min fortsatta gafflingsvariant och tuffar på i bra fart med säker orientering. Varvar efter 1 av 3 varv dock långt efter Erik och Staffan och inser att jag borde ha kortare gaffel på slutet av andra varvet. Åker fortsatt bra på varv 2, känner mig bitvis riktigt stark. Gör tyvärr ett misstag på knappa minuten på en kontroll och när jag kommer in till andra varvningen är jag 3:a, 1,30 bakom Erik som leder. Tävlingstiden börjar här närma sig två timmar och jag känner att jag börjar bli lite trött men orkan ändå trycka på bra ut på sista varvet. Genomför sista delen ganska bra och åker i mål som 3:a efter Erik som vinner idag igen. Erik vinner också totalt före Staffan Tunis och Ville-Petteri Saarela. Jag blir fyra, snöpligt nära pallen. Är ända ganska nöjd med helgens tävlingar, framförallt söndagens ultralång. Som vanligt bjöd arrangörerna av Lapin Lumirastit på riktig skidO propagande, med jättefina tävlingar. Resultat. Gps.

image (8)
Helgens totalsegrare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s