2013 – en framgångssaga

Året 2013 blev mitt i särklass framgångsrikaste som idrottare. Dock såg det inte så bra ut under sommaren 2012 då jag med en förmodad TWAR-infektion i kroppen fick lov att vila helt i närmare tre månader. När träningen väl kom igång var det en otroligt konstig känsla att dra runt på en så otränad kropp. Bestämde mig där under hösten att jag inte ville lägga av 2013 med antagligen en dålig sista säsong utan köra vidare till 2015. Bestämde mig också för att försöka vända på steken och se det som en utmaning att försöka se om jag kunde komma tillbaka till gammal god form. Valde att förskjuta hela säsongen och bara rikta in mig mot VM i mars. Märkte ju att jag hela tiden gjorde framsteg och närmade mig de andra hela hösten och vintern men var ändå inte i närheten att toppstriden under säsongens inledning. Jobbade dock vidare med enbart fokus mot VM och försökte att inte bry mig om resultaten på tävlingarna. Fokus hamnade också på att förbättra min orienteringsteknik, insåg ju att jag inte skulle ha råd med minsta lilla misstag om jag skulle kunna konkurrera på stortävlingarna.
Vändningen kom på EM i Lettland i mitten på Februari. Blev 4:a på medeldistansen, knappa 40 sekunder från seger. Har aldrig blivit så glad och nöjd över en 4:e plats tidigare. Men kände nu att jag var med i matchen igen och började på riktigt tro på mig själv fram mot VM. Följde av bara farten upp med ett guld och ett silver på långdistans och sprint där i Lettland.
208612_429901213751697_906491379_n
VM blev ju som sagt väldigt lyckat och jag tror att några av förklaringarna är dessa:
– Många år och många timmars träning, främst mot att bli så bra som möjligt på skidorientering.
– Gick dessutom in i mästerskapet med ett bra självförtroende efter EM.
– Hade inget att förlora, hade ju redan lyckats med min målsättning med säsongen, att ta mig tillbaka till toppen.
– Hade enbart fokus på mina egna lopp. Många fokuserar på helt fel grejer under mästerskapen har jag märkt. Busstider, väder, konkurrenter mm.
– Hade som mål med inledande sprinten att göra mitt livs bästa lopp, rent orienteringstekniskt. Lyckades med det, både på sprinten och medeldistansen, något som jag egentligen är stoltare över än medaljerna som det genererade.
– Hade lite tur och fick mitt drömväder på några av tävlingarna, regn och mjuka spår. Eller tur och tur, har lärt mig att anpassa tekniken efter olika förhållanden, efter många års träning och tävlingar, så är väl kanske snarare skicklighet.
– Åkte på ett av de bättre skidparen under VM, tack Peltonen och vallastaben för det.
– Hade ett kanonbra stöd från familj, tränare, kompisar m.fl. under året, också oerhört viktigt.
– Finns många fler saker att peka på men den kanske viktigaste egenskapen är helt enkelt all rutin man samlat på sig under åren.
Totalt slutade 2013 med 5 Guld, 3 Silver och en fjärdeplats på 9 starter på värdetävlingar, (VM/EM). Ett facit jag aldrig varit i närheten av, och troligen aldrig kommer kunna upprepa. Men försöka ska jag iallafall:)
556743_431830220225463_1554722298_n

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s